Jogszabályok özönében élünk. A legtöbb cég életét átszövik a jogszabályok, amiknek egészséges esetben mindenki próbál megfelelni. Ennek az egyik legtipikusabb módja, és a legtöbb irányítási rendszer szabvány elő is írja, hogy valamiféle listát készítenek, ami tartalmazza azokat az előírásokat, amik a cég működése szempontjából fontosak. A nehézség ezekkel a listákkal, hogy eleve nagy munka elkészíteni, de még nagyobb feladat frissen, hatályosan tartani őket. Arról már nem is beszélve, hogy minden változást értékelni is kell, és eldönteni, hogy van-e hatása a cég működésére.

Jogszabálylisták nem csak önmagukban léteznek. Rengeteg dokumentum tartalmaz jogszabályi hivatkozásokat, a legegyszerűbb szolgáltatást áruló honlaptól a bonyoult termékleírásokrólvagy tervdokumentációkról, belső szabályzatokról nem is beszélve. Ezek olykor egészen hosszú dokumentumok, amikben megtalálni sem egyszerű valamennyi jogszabályi hivatkozást, nemhogy naprakészen tartani őket.

Ezt a problémát ismertük fel már évekkel ezelőtt, és segítettünk az -elsősorban, de korántsem kizárólag ipari- partnereinknek a dokumentumaik, jogszabályértékelés,megfelelőség kiértékelése dokumentumok frissítésében. Számos kicsi és nagy cég jogszabálylistája átfutott már a rendszerünkön, és általában soksok rejtett hibát találtunk bennük.

Ennek egészen egyszerű oka van: az emberi figyelem korlátos, és ez a feladat általában eléggé nyomasztó, senki se szereti, halogatja, túl akar lenni rajta, lepasszolja, megúszni próbálja mindenki. De a joxa imádja a jogszabályokat. Imádja a hosszú szövegeket, megkeresi, kigyűjti belőlük a jogszabályokat, és összeveti a hatályos joganyaggal. Jelzi a már nem hatályos jogszabályokat, jelzi az elírásokat, a tévesen nyilvántartott szabályokat, és sokszor javaslatot is tesz, hogy mit kellene (helyette) felvenni a listára.

Ezzel tehát megvagyunk a munka egyik legszörnyűbb részével, van egy adott napon friss állapotú, csak hatályos jogszabályokat tartalmazó listánk vagy más dokumentumunk. De van még egy nehézség: ezt az állapotot meg is kell őrizni, amire több kényelmetlen módszer is adódik: egyrészt lehet naponta vagy tetszőleges gyakorisággal nézegetni a jogszabályokat, hogy vajon bármelyik megváltozott-e… Lássuk be, ez nem valami célratörő megoldás. Másrészt fel lehet iratkozni jogszabályfigyelő szolgáltatásokra, amikkel az a baj, hogy telerakják a postaládát irreleváns jogszabályokkal. Elérhetőek a piacon fizetős megoldások, melyek többé, de inkább kevésbé személyre szabottnak tűnnek, de sosem igazán azok. Saját tapasztalataink szerint ezek maximum egy jó listát adnak, de más dokumetumokat nem figyelnek, és még mindig számos irreleváns szabályt tartalmaznak.

Ezek a tapasztalatok sarkalltak minket arra, hogy hozzunk létre egy olyan rendszert, ami figyeli a közlönyöket, és akkor és csak akkor szól, ha bármelyik listában vagy dokumentumban figyelt jogszabályban változás áll be, vagy hatályát veszti.