A jogszabályok kisebb nagyobb mértékben állandóan változnak. Az egyszerűbb eset, amikor a jogszabályt hatályon kívül helyezik, mert ilyenkor elegendő arra figyelni, hogy már ne azt kövessük, (hanem az utódját). A jogszabálylistát pedig frissíteni kell.

De van egy másik jellegű nehézség a jogszabályok követésével: sok jogszabály akár drámaian is megváltozik, ugyanazon jogszabályi jelzet alatt, vagyis “látszólag” nincs teendő, a hatályossága nem változott, de mégis nagyon fontos tudni erről: a változások új kötelezettségeket keletkeztetnek vagy épp máshogyan kell megfelelni.

A JOXA First Class és Private Jet szolgáltatása keretében email-ben tájékoztatja az előfizetőket az általuk figyelt jogszabályok megváltozásairól

Miért jobb ez, mint az interneten ingyenesen elérhető jogszabályfigyelő szolgáltatások?

Általában az ingyenes szolgáltatások a közlöny feldolgozása után automatikusan kiértesítik a feliratkozókat az adott közlönyben megjelenő összes létező jogszabályról. Egy évben többszáz közlöny jelenik meg, amikben sokezer jogszabály módosul. Az automata e-mailek nagyjából naponta érkeznek, és 99%-ban olyan jogszabályokról értesítenek, amik nincsenek hatással a cég működésére. A legelszántabb ember is feladja a listák átbogarászását 1-2 hét után. (Esetleg nem adja fel, hanem felmond.)

Ez az e-mail tehát nem egy ömlesztett, előfizetők ezreinek azonosan küldött lista egy kupac megváltozó jogszabályról, amit aztán kb. naponta órákig kell bogarászni, hogy vonatkozik-e a cégre egyáltalán: a JOXA egy olyan e-mailt küld, amiben az adott szervezet által figyelt jogszabályok megváltozásáról értesít, méghozzá a közlöny megjelenésének napján. Így nincs több felesleges e-mail, nincs bogarászás. A fontosabb változásokról pedig blogposztokat is írunk.

Ráadásul a jogalkotás sajátosságai miatt számos módosítás ún. “saláta törvény”-ekben születik, ahol a címből még csak el sem dönthető általában, hogy érinti-e a céget a változás.

A legutóbbi fejlesztésünkkel már az ezekben a “saláta törvényben” változtatott jogszabályokra is figyelünk. Ez azt jelenti, hogy a jogalkotó egy gyűjtő-jogszabályban a területhhez többé-kevésbé kapcsolódó jogszabályok egész csoportját módosítja. Ezek figyelése eddig elég megeröltető volt a cégek számára. Mi most elemezük a saláta törvény tartalmát, és csak a releváns változásokról küldünk értesítést.

Ráadásul a cégek nem csak sima listákat követnek, – bár ez is fontos, elsősorban az ISO irányítási rendszereket működtető cégeknél- hanem egyéb dokumentumokat is kiadnak. A dokumentumokban pedig számos jogszabályi hivatkozás van, amiket érdemes frissen tartani. Ha pl. valaki egy érintésvédelmi felülvizsgálatot végez, és a jelentésében régi, hatálytalan jogszabályokra hivatkozik, komoly kétségeket ébreszthet a megrendelőben a munka precizitását illetően. Hasonlóképp fontos lehet, hogy pl. egy ajánlati dokumentációban szereplő jogszabályok pontosak legyenek, de őszintén szólva a legkevésbé jellemző, hogy a cégek ezeket az egyszer már jól megírt dokumentumokat ebből a szempontból átvizsgálnák. Szinte minden ilyen dokumentumban találhatók régi hivatkozások, melyek már nem hatályos jogszabályokat idéznek. A JOXA felhasználói több dokumentumot is feltölthetnek, a bennük lévő jogszabályokról listát készítünk, és figyeljük. Az értesítő e-mailben megjelöljük, hogy a változás melyik listát/dokumentumot érinti.

A joxa.hu előfizetési rendszere szerint a Business díjcsomag vásárlói egy évben tizenkét dokumentumot tölthetnek fel, a First Class csomag előfizetői pedig ötvenet.

 

Ferencz Mónika a JOXA ötletgazdája csaknem 20 éve dolgozik olyan cégekkel, akik számára a jogszabályi megfelelőség követése és a megfelelően precíz dokumentumok kiadása alapvető feladat. Az ő igényeikre reagálva született meg a JOXA.
JOXA előfizetés megrendelése